Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.6.2024 13:30
Ministar Konaković razgovarao sa novim predstavnikom UNICEF-a u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas, 03. juna 2024. godine sa novim predstavnikom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Marcom Lucetom.

Ministar Konaković čestitao je Marcu Lucetu na imenovanju i poželio mu uspješan mandati i sve najbolje u budućem profesionalnom radu u našoj zemlji. Naglasio je podršku aktivnostima i programima UNICEF-a koji je svoj ured u Sarajevu (BiH) otvorio još 1992. godine. Ministar je rekao kako je rad UNICEF-a za BiH od izuzetnog značaja jer je Bosna i Hercegovina opredjeljena za zaštitu prava djece kao najosjetljivije kategorije društva i nastavit će provoditi obaveze koje proizilaze iz međunarodnih instrumenata u ovoj oblasti.
 
Ministar je naveo da je BiH podržala UNICEF-ov program i strategiju za BiH za period 2021-2025 koji je u skladu sa Agendom održivog razvoja do 2030. godine i izrazio podršku i saradnju kroz proces pripreme za naredni Državni program UNICEF-a za BiH za period 2026.-2030. godine.

Predstavnik UNICEF-a u BiH Marc Lucet zahvalio je ministru Konakoviću za podršku naglasivši želju za zajedničkim radom i zalaganjem u procesu provođenja zaštite djece i mladih u Bosni i Hercegovini kroz programe unaprijeđenja obrazovnog sistema, socijalne zaštite  djece i mladih kako bi se sačuvali njihovi životi, osigurala njihova prava i pomoglo da ostvare svoj puni potencijal.