Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Vanjska politikaMultilateralni odnosiOrganizacija za evropsku sigurnost i saradnju OSCEOSCE Kodeks ponašanja u vojnopolitičkim aspektima sigurnosti
27.11.2015 15:35
OSCE Kodeks ponašanja u vojnopolitičkim aspektima sigurnosti

OSCE Kodeks ponašanja u vojnopolitičkim aspektima sigurnosti usvojen je 1994. god. kada su mnoge evropske demokratije u nastajanju prolazile kroz proces tranzicije. Putem jasnog definiranja normi koje su uspostavile stabilne evropske demokratije o ulogama i funkcijama svojih državnih sigurnosnih institucija, Kodeks ponašanja je doprinio u vođenju urednog procesa tranzicije za evropske države koje su nastojale razviti demokratske vlade i odgovarajuće odbrambene i sigurnosne institucije.

 

Danas su odredbe Kodeksa ponašanja i dalje posebno značajne u vrijeme kada su odbrambene i sigurnosne snage angažovane u misijama koje se razlikuju od onih u prošlosti, odnosni protiv protivnika koji nije samo neprijateljska vojska. Sa ovim u vezi, Kodeks ponašanja također uspostavlja jasne smjernice za ponašanje u radu u današnjem sigurnosnom okruženju.

 

Kao što je to slučaj za sve ostale zemlje učesnice, Bosna i Hercegovina je obavezala svoje zvaničnike da vrše demokratsku političku kontrolu svoje vojske i snaga unutrašnje sigurnosti, uključujući obavještajne službe i policijske snage. Također obavljaju aktivnosti da u svakom trenutku održe efikasnu kontrolu vojske i sigurnosnih snaga putem ustavno uspostavljenih organa kojima je data demokratska svrha.

 

 

Značajni dokumenti:

-          OSCE Kodeks ponašanja u vojnopolitičkim aspektima sigurnosti – kompletan dokument (B/H/S) (Link: OSCE-Kodeks-Ponasanja.pdf)

 

 

Odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik u vezi sa OSCE Kodeksom ponašanja u vojnopolitičkim aspektima sigurnosti:

-          2017.g. (link COC-2017)

-          2016.g. (link COC-2016)

-          2015.g. (link COC-2015)

-          2014.g. (link COC-2014)

-          2013.g. (link COC-2013)

-          2013.g. (link COC-2012)

-          2013.g. (link COC-2011)

-          2013.g. (link COC-2010)

-          2013.g. (link COC-2009)

-          2013.g. (link COC-2008)