Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.7.2024 10:53
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske Burhanettinom Duranom i s državnom tajnicom MVP Republike Sjeverne Makedonije Elenom Kuzmanovskom Biondikj

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić sastao se 23. jula 2024. godine u Mostaru, na marginama Međunarodne konferencije “Dijalog za budućnost”, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske Burhanettinom Duranom i s državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Elenom Kuzmanovskom Biondikj.

Na sastanku sa zamjenikom ministra vanjskih poslova  Republike Turske Burhanettinom Duranom istaknuti su veoma dobri i stabilni politički odnosi te bilateralna saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koja je veoma uspješna i intenzivna u političkoj, društvenoj i kulturnoj oblasti. U tom kontekstu naglasili su da nema otvorenih pitanja, te su  istakli važnost održavanja redovnih političkih kontakata na svim nivoima. Zamjenik ministra Brkić informisao je sagovornika o reformskim aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu u EU i naporima u postizanju napretka kako bi se što prije utvrdio pregovarački okvir i sazvala međuvladina konferencija. 

Kada je riječ o saradnji s NATO-om, zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjednik Komisije za saradnju s NATO-om BiH, naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za saradnju i partnerstvo sa Sjevernoatlantskim savezom. Na sastanku je razgovarano i o unapređenju ekonomske saradnje, ugovornim odnosima dvije zemlje, borbi protiv terorizma, izgradnji demokratskih institucija te regionalnim odnosima.

Tokom susreta s državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Elenom Kuzmanovskom Biondikj konstatovano je da su bilateralni odnosi dvije zemalje veoma dobri i prijateljski te da je između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije sklopljeno preko pedeset bilateralnih i deset multilateralnih sporazuma.  Zamjenik Brkić je istakao da je i pored tako značajnih rezultata Bosna i Hercegovina zainteresirana za unaprjeđivanje postojećeg nivoa saradnje  razvijanjem saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, kao i zajedničkim djelovanje kroz međunarodne organizacije.

Posebno je istakao da u ekonomskoj saradnji ima prostora za unapređenje te da je potrebno uložiti dodatne napore da se ona poboljša u resorima metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, a da u budućnosti treba raditi i na poboljšanju saobraćajne komunikacije i povezanosti.  Istakao je da Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto opredijeljena za članstvo u EU i jačanje regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa, te će u tim  procesima nastaviti učestvovati isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti kroz rad na kvalitetnoj dobrobiti za sve, uz očuvanje procesa integracija u EU kao primarnog cilja. Pri tome je istakao i da je regionalna ekonomska integracija ključna za pozitivnu preobrazbu Zapadnog Balkana.