Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.7.2024 22:46
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa japanskom ministricom vanjskih poslova Yōko Kamikawa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 18. jula 2024. godine tokom radne večere sa ministricom vanjskih poslova Japana Yōko Kamikawa, koja boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji.

Tom prilikom je naglašeno zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima BiH i Japana, koji su istovremeno prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Ministar Konaković je izrazio zahvalnost na podršci i pomoći koju Japan svih ovih godina pruža Bosni i Hercegovini, a posebno kada je riječ o reformskom procesu i evropskom putu naše zemlje. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i putu BiH u EU, ministar je istaknuo da fokus naše zemlje, nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, ostaje usmjeren na daljnju implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanja uslova na putu ka punopravnom članstvu u EU. Naglasio je važnost evropskih integracija u oblasti ekonomije i investicija te dodao da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal u mnogim sektorima privrede, osobitu u turizmu.

Posebnu zahvalnost ministar je izrazio kada je riječ o podršci Japana usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ministrica Kamikawa je naglasila da Japan podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i provedbu reformi na putu BiH u EU. Ocijenila je važnim regionalnu saradnju te najavila nastavak japanske podrške u okviru “Inicijative za saradnju na Zapadnom Balkanu”. Poručila je da je međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava veoma važan te da Japan nastavlja promovirati mir i sigurnost kroz projekte i razvojne programe. Osvrnula se i na napore za unapređenje poslovnog ambijenta između dvije zemlje, s naglaskom na projekat podrške za mala i srednja preduzeća.

Sagovornici su zaključili da postoji obostran interes i potreba za daljnjim unapređenjem svih vidova saradnje, s posebnim akcentom na jačanje ekonomskih odnosa BiH i Japana. Razgovarano je i o viznoj liberalizaciji, saradnji na multilateralnom planu, geopolitičkim izazovima uslijed ruske agresije na Ukrajinu te Svjetskoj izložbi Expo 2025, koja će se iduće godine održati u Japanu.