Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Vanjska politika .. Multilateralni odnosi .. Evropska unija .. Proces stabilizacije i pridruživanja
Sticanje članstva u EU
13.1.2021 15:14
Proces stabilizacije i pridruživanja

 

Proces stabilizacije i pridruživanja


26. maja 1999. godine Evropska komisija je predložila pokretanje Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP) za Zapadni Balkan. Ovaj proces predstavlja posebnu vrstu regionalnog pristupa EU državama Zapadnog Balkana, kojima se pruža prilika da, na osnovu njima prilagođenog pristupa, postanu punopravne članice EU. U procesu su naglašene komponente stabilizacije, regionalne saradnje i razvijanja dobrosusjedskih odnosa.

Tri su ključna instrumenta Procesa stabilizacije i pridruživanja: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), CARDS kao instrument finansijske pomoći EU zemljama procesa, i mreža preferencijalnih trgovinskih aranžmana. Uslovnim se, također, može smatrati četvrti element PSP-a o regionalnoj saradnji. U svojoj suštini, PSP služi kao okvir za pregovore između EU i zemalјa Zapadnog Balkana sve do njihovog eventualnog pridruživanja. Izvještaji o godišnjem napretku procjenjuju spremnost zemalja zapadnog Balkana u njihovom kretanju ka Europskoj uniji.

Pored velikog broja podsticaja finansijsko - materijalne prirode, PSP postavlјa i određene ekonomske i političke uslove. Ovaj proces uklјučuje snažnu podršku saradnji zemalјa u regionu, naročito u pogledu sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini i intenzivnijoj saradnji na pitanjima sadržanim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), naročito onima koji su od zajedničkog interesa.
 
Jedinstvenost ovako ustanovlјenog regionalnog pristupa je u njegovoj prilagođenosti situaciji u svakoj od  zemalјa. Način da se unaprijede odnosi sa svakom od zemalјa bio je da se sa svakom pojedinačno uspostavi ugovorni odnos. Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kreirani su u skladu sa specifičnostima svake pojedinačne države.