Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.7.2024 10:41
Ministar Konaković sastao se sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za Zapadni Balkan Reneom Troccazom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se u Mostaru 23. jula 2024. godine,  na marginama Međunarodne konferencije „Dijalog za budućnost“ sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za Zapadni Balkan Reneom Troccazom.

Ministar Konaković govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o odnosima BiH sa zemljama u neposrednom okruženju te o aktuelnim pitanjima u regionu.  Istakao je važnost politike proširenja EU kao garanta stabilnosti i prosperiteta kroz jačanje demokratije, vladavine prava i razvoja ekonomije.

Ministar Konaković ocijenio je projekat i uspostavu  WB3C-a (Western Balkans Cyber Capacity Center ) zamišljenog kao regionalni centar za zemlje Zapadnog Balkana,  pokrenutog od strane Republike Slovenije, Republike Francuske i Crne Gore tokom samita Berlinskog procesa  u Tirani, kao mehanizam za jačanje operativnih i institucionalnih sposobnosti zemalja u regiji i pomoć da se suočavaju sa izazovima iz domena kibernetičke sigurnosti, a kao veoma značajan alata za razvoj regionalne saradnje, jačanje i razmjenu iskustava na regionalnoj razini, suočavanja sa izazovima kibernetičke sigurnosti i razvojem kibernetičkih kapaciteta. Ministar je osnivanje WB3C i Centra za izgradnju kapaciteta kibernetičke sigurnosti na Zapadnom Balkanu ocijenio kao način izgradnje i podrške europskim perspektivama zemalja Zapadnog Balkana. 

Ministar je naglasio da je svakako interes Bosne i Hercegovine učestvovanje u  programima i obukama koje će stručnjaci iz Francuske i Slovenije prezentirati iz oblasti „Cyber“ sigurnosti, kriminala i diplomatije i da postoji interes i spremnost postati dijelom projekta jer je integracijski proces i proces sigurnosti,  a  europske integracije treba promatrati i kao sigurnosno pitanje, posebno imajući u vidu globalnu sigurnosnu situaciju i pokušaje raznih utjecaja trećih strana na zemlje regije.