Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.3.2024 20:10
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 23. marta 2024. godine u Zagrebu sa ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom.

Na sastanku je istaknuta kontinuirana posvećenost unapređenju i jačanju bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i njegovog domaćina, ministra Grlić Radmana, bio je europski put BiH i Odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa našom zemljom.

Ministar Konaković tom prilikom je izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici te istaknuo da je izuzetno sretan što lijepe trenutke i radost, nakon historijske odluke za BiH iz Brisela, može podijeliti upravo u Zagrebu. Podsjetio je da je od početka svog mandata na poziciji ministra vanjskih poslova posvećivao posebnu pažnju regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Naglasio je da je riječ od jednom od ključnih prioriteta vanjske političke orijentacije BiH. Ponovio je da naša zemlja ima najdužu granicu sa Republikom Hrvatskom te da je ta zemlja jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Istaknuo je da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH učinio važan iskorak na europskom putu. Zahvalio je na čvrstoj i iskrenoj hrvatskoj podršci europskom putu Bosne i Hercegovine te podršci za otvaranje pregovora. Osvrnuo se na godine iza, nesporazume i konflikte, koji nikome nisu ništa donijeli. Podsjetio je da smo zbog zbog takve politike postali jedna od zemalja sa najvećim brojem odlazaka produktivne radne snage. “Za nas u BiH je najvažnija poruka da su se kompromis i dijalog isplatili i da to što smo u teškom političkom ambijentu i interesima drugih geopolitičkih sila uspjeli na prvo mjesto staviti europski narativ. Član sam Vijeća ministara koje je usvojilo 16 europskih zakona i mnoge druge stvari, što je rezultiralo izjavama europskih zvaničnika da je ovo što je urađeno u zadnjih 13 mjeseci bolje nego sve urađeno u 10 godina. Sve je to donijelo optimizam i nadu da se BiH može kretati u pravom pravcu”, kazao je ministar Konaković i dodao da  imamo kartu za europski voz i da je do nas da počnemo rješavati ona teža pitanja. Istaknuo je da je BiH u zadnjih 13 mjeseci 100 postotno uskladila sigurnosnu i vanjsku politiku sa EU, te da se Europi pokazalo da je BiH istrajna u poštivanju pravila koja se nisu svima sviđala, ali da je postojala svijest o tome da su ona za BiH najbolja. Ocijenio je da BiH u ekonomskom smislu nema alternativu osim EU.

Ministar Grlić Radman je čestitao BiH i ministru Konakoviću otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom, naglasivši kako su na tom procesu radili zajedno.
"Političari u BiH su pokazali mudrost i strpljenje i volju u zahtjevnom reformskom procesu, čime su pokazali i dokazali da imaju reformske kapacitete. Ovo postignuće je zavisilo o vašoj spremnosti i pripremljenosti i traženim isporukama, a to su uvjeti koje je trebalo zadovoljiti kako bi Europska komisija dala preporuku, a zatim i Europsko vijeće donijelo konačnu odluku", kazao je ministar Grlić Radman. Ponovio je da će Hrvatska pružati i dalje podršku i pomoć BiH naglasivši kako ne sumnja da će Bosna i Hercegovina i dalje biti posvećena strateškom planiranju kako bi  postala članica Europske unije.