Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.3.2024 16:54
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa ambasadoricom Federativne Republike Brazil u BiH Marijom Clarom Duclos Carisio

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković primio je 18. marta 2024. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Federativne Republike Brazil u Bosni i Hercegovini Mariju Claru Duclos Carisio.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Brazila, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, s naglaskom na proces evropskih integracija te unapređenju ekonomske saradnje.

Ministar Konaković upoznao je ambasadoricu Carisio s napretkom BiH na putu u EU. Izrazio je zadovoljstvo nakon što je Evropska komisija predstavila izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine te preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH. Ministar je naglasio da je riječ o velikom iskoraku naše zemlje na evropskom putu te da u tom pozitivnom ozračju očekujemo odluku Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s našom zemljom. Naveo je da će napredak u procesu evropskih integracija otvoriti mogućnosti za investicije i ekonomski razvoj zemlje.

 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o ugovornim odnosa BiH i Brazila, te podršci kandidaturama u međunarodnim tijelima i organizacijama.

 

Na kraju susreta, ministar Konaković je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanoj ambasadorici Brazila.