Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.6.2024 13:59
Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske i potpisivanje Sporazuma o izgradnji viznog kapaciteta u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković potpisao je  19. juna 2024. godine  Zajedničku izjavu sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem i ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenom Lagerlof.

Potpisivanje Zajedničke izjave uslijedilo je nakon sastanka na visokom nivou delegacija Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na kom je potpisan i Sporazum o pratnerstvu koji se odnosi na Projekat izgradnje viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini između Ministarstva sigurnosti BiH i Švedske agencije za migracije. Sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i direktor Odjela za planiranje Agencije za migracije Kraljevine Švedske Jorgen Lindstrom.

Prema odredbama Sporazuma uz podršku Kraljevine Švedske Bosna i Hercegovina će provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa Bosne i Hercegovine sa pravnom stečevinom Europske unije, odnosno Šengena.

Ministar Konaković je u obraćanju medijima naglasio da je ovo jos jedan korak da ispunimo svoje obaveze prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i usklađujemo stavove BiH u krucijalnim ključnim pitanjima EU a odnose se na vanjsku politiku, gdje poseban akcenat EU stavlja na usklađivanje naših viznih politika sa europskim. Ministar je rekao da je drugi veliki izazov koji dijelimo sa EU pitanje ilegalnih migranata što pogađa sigurnosni sistem i BiH i drugih europskih zemalja i da izgradnjom viznih kapaciteta direktno pozitivno djelujemo na sigurnost građana BiH, izgradnju stabilnijeg ekonomskog sistema zemlje a naravno i ispunjavamo uslove postavljene od strane Europske komisije i EU.