Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.6.2024 19:45
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 29. juna 2024. godine u Dubrovniku sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom, na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum 2024.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Turske, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, evropskom putu naše zemlje, s naglaskom na reformske procese te geopolitičkim izazovima.

Sagovornici su pozdravili vrlo dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Ministar Konaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost Turskoj na pomoći i podršci koju pruža našoj zemlji na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Upoznao je sagovornika sa postignutim napretkom BiH na evropskom putu. Istaknuo je da je Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora veliko postignuće i historijski iskorak za BiH, ali u isto vrijeme i početak najznačajnije faze ovog procesa, usvajanje pregovaračkog okvira i sazivanje prve međuvladine konferencije između BiH i EU. Naglasio je značajnu i stabilizirajuću ulogu Turske na Balkanu, posebno kroz trilateralne oblike saradnje: Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska i Bosna i Hercegovina - Hrvatska - Turska. Ministar Konaković izrazio je posebnu zahvalnost Turskoj na podršci kada je riječ o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ministar Fidan je naglasio da Turska nastavlja snažno podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen evropski i euroatlantski put. Izrazio je zadovoljstvo odličnim, prijateljskim odnosima BiH i Turske te dodao da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje i razvijanje odnosa dvije zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa. 

Tokom susreta je naglašena potreba jačanja ekonomske saradnje, trgovinske razmjene, investicijskih projekata, te ulaganja turskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Budući da su Bosna i Hercegovina i Turska zainteresirane za kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa i saradnje, na sastanku je istaknuta važnost održavanja redovnih političkih kontakata na svim nivoima.

Razgovaralo se i o ugovornim odnosima dvije zemlje.