Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.6.2024 19:25
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić učestvovao na „Dubrovnik Forumu 2024”

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 28. juna 2024. godine, na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji „Dubrovnik Forum 2024” pod nazivom „Opasni tjesnaci i sigurni prolazi”.

U fokusu sedamnaestog izdanja Foruma, koji je okupio visoke dužnosnike EU, zemalja članica EU i regije, međunarodnih organizacija, poslovne zajednice i nevladinog sektora bile su globalne teme i izazovi s kojima se svijet suočava.

Zamjenik ministra Brkić učestvovao je u okviru Foruma na panelu pod nazivom “Mirna tačka svijeta koji se okreće: Naslijeđe NATO-a u promjenjivom međunarodnom geopolitičkom okružju”. Tom prilikom zamjenik Brkić je naglasio da su NATO-ova dugovječnost i uspjeh ukorijenjeni u njegovoj sposobnosti prilagodbe promjenjivim strateškim okolnostima. Istaknuo je da međunarodno sigurnosno okruženje prolazi kroz značajne promjene te da sposobnost NATO-a za prilagodbu pokazuje kako se savezi mogu razviti od fokusiranja na vojnu odbranu do uključivanja šireg spektra regionalnih sigurnosnih izazova na integrirani način. Osvrnuo se potom na rusku agresiju na Ukrajinu i sigurnosne izazove s kojima se svijet suočio te dodao da aktuelna uloga NATO-a u međunarodnom sigurnosnom okruženju odražava stratešku prilagodbu Saveza savremenim geopolitičkim izazovima. Osvrnuo se potom na nedavno proširenje Saveza naglasivši da je pristupanje Finske i Švedske NATO-u stvorilo novu sjevernoeuropsku stratešku stvarnost. Podsjetio je da je vojna prisutnost NATO-a, u istočnom dijelu Saveza, ključni dio njegovog odbrambenog stava, koji je poboljšan posljednjih godina kako bi odražavao novu sigurnosnu stvarnost u euroatlantskom području. Poručio je da sposobnost upravljanja različitim političkim interesima i perspektivama radi održavanja jedinstva i kolektivne akcije, osobito u kriznim vremenima, ostaje najvažnija. Zamjenik Brkić je rekao da je NATO i BiH stabilno partnerstvo koje se pokazuje našim pozivanjem na Samit NATO-a, kako ove godine u Washingtonu, tako i prošle godine u Vilniusu. Također je rekao da će se u BiH održati simpozij NATO-a koji čine najveći skup partnera i NATO saveza u drugoj polovini ove godine.