Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.6.2024 18:38
Ministar Konaković susreo se sa ambasadorom Australije u BiH Biggsom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković  susreo se danas, 19. juna 2024. godine sa ambasadorom Australije u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Beču Ianom Davidom Graingeom Biggsom.

Ministar Konaković i ambasador Biggs složili su se da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Autralije dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja.

Ministar je zahvalio Australiji na intenzivnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU naglasivši da fokus BiH ostaje usmjeren na implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanje propisanih uslova za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sagovornici su dalje razgovarali o dostignutom stepenu saradnje sa NATO-om te o ostalim   aktuelnim političkim i društvenim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Ambasador Ian David Grainge Biggs ponovio je da Australija stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet uz  želju da aktivnosti koje slijede donesu dobrobit svim njenim građanima i sačuvaju multietični karakter Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da dobrim političkim bilateralnim odnosima dvije zemlje doprinosi i brojna bosanskohercegovačka zajednica u Australiji i da bi to mogla itekako biti jaka osnova za razvoj ekonomske saradnje koja nije na visokoj razini.