Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.6.2024 18:19
Ministar Konaković sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Miroslavom Jenča

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas 19.juna 2024. godine sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za Europu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenča.
Ministar Konaković zahvalio je pomoćniku generalnog sekretara na posjeti naglasivši da Bosna i Hercegovina daje veliki značaj saradnji sa Ujedinjenim narodima i mehanizmima sistema UN-a koje konstantno rade na promicanju mira i stabilizacije u svijetu.
Tokom sastanka razgovarano je značaju usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.
Ministar Konaković je govorio o diplomatskoj borbu koja se odvija u regionu, izazovima  političkog populizma i nastavku borbe Bosne i Hercegovine za izgradnju korektnih političkih odnosa u regionu i šire i o čvstom opredjeljenu Bosne i Hercegovine za zajedništvo u Europskoj uniji. Ministar je naglasio da je neophodno iskoristiti najnoviji ekonomski mehanizam EU „Plan rasta za Zapadni Balkan“,  jer jedino je ekonomski napredak polazište za razvoj i rješenje svih drugih segmennata društva.
Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za Europu, Centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča naglasio je potrebu za jačanjem konstruktivnog dijaloga kao osnove za pronalaženje održivih rješenja za mirnu i prosperitetnu budućnost.