Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2024 20:18
Ministar Konaković razgovarao sa kanadskom ministricom Joly

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly.

Tokom susreta je konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kanade prijateljski, bez otvorenih pitanja.

S obzirom na opredijeljenost BiH za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije, ministar Konaković je izrazio zahvalnost Vladi Kanade na podršci BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama. Ocijenio je da je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora, što bi učvrstilo našu vanjsku politiku i institucionalni okvir za reformu društva.

Sagovornici su se složili da ekonomska saradnja BiH i Kanade nije na značajnijoj razini zbog geografske udaljenosti, skromnog bh. tržišta i ograničenih proizvodnih kapaciteta, dok potencijala za ulaganja ima u područjima energetike, poljoprivrede, drvne industrije, stočarstva i turizma.

Bilo je riječi i o značaju brojne bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi, koja je dobro integrirana u kanadsko društvo i doprinosi jačanju strateških odnosa između Kanade i Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o unapređenju bilateralnih odnosa, ugovornim odnosima te drugim pitanjima od obostranog značaja za dvije zemlje.

Razgovarano je i o mogućnosti otvaranja ambasade Kanade u Sarajevu, što bi dodatno unaprijedilo odnose dvije zemlje.