Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
21.11.2010 16:32
U Lisabonu održan NATO samit

U Lisabonu je 19. i 20. novembra 2010. godine održan NATO samit. Predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a usvojili su novi Strateški koncept, dokument na osnovu koga će Savez funkcionirati u narednih 10 godina.

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da je ovo jedan od najvažnijih samita u šezdesetjednogodišnjoj historiji NATO-a, napomenuvši da će usvojeni dokument garantirati efikasnost NATO-a u zaštiti sigurnosti, mira i napretka stanovništva i teritorija svojih zemalja članica.

 

NATO će se i dalje zasnivati na konceptu kolektivne odbrane, što podrazumijeva da sve zemlje solidarno brane bilo koju članicu u slučaju napada na nju i tako će i dalje ostati, potvrdio je Rasmussen, te naglasio da se svijet mijenja, kao i opasnosti s kojima smo suočeni, pa se i NATO tome mora prilagoditi.

 

Strateškim konceptom razvit će se savremene sposobnosti za odbranu protiv savremenih prijetnji i ojačati veze s partnerima širom svijeta, a dio toga bit će i novi početak odnosa s Rusijom s ciljem postizanja strateškog partnerstva, rekao je Rasmussen.

 

Dokument je akcioni plan sa konkretnim mjerama koje treba preduzeti i koje će se odmah početi primjenjivati, naglasio je generalni sekretar, dodavši da se u Lisabonu pokreće efikasniji, angažiraniji i isplativiji NATO.

 

NATO lideri su na Samitu odobrili i strategiju za Afganistan koja podrazumijeva postepeni prijenos odgovornosti za sigurnost u zemlji na afganistanske snage. Prijenos treba da počne 2011. i trajat će do kraja 2014. godine. Međutim, NATO će nastaviti da ima ulogu podrške i poslije tog datuma, dok god posao ne bude završen, rekao je Rasmusen. "Pokrenuli smo proces kojim će afganistanski narod ponovo postati gazda u svojoj kući", naglasio je Rasmussen na konferenciji za štampu u Lisabonu. U periodu tranzicije međunarodne snage će sve više služiti kao podrška afganistanskoj vojsci.

 

Na Samitu je ponovo potvrđena politika otvorenih vrata NATO-a. To podrazumijeva da u njegovo članstvo uđu sve zemlje koje ispune kriterije i žele da postanu članice, rekao je Rasmussen.

 

 

NATO lideri podržali evroatlantske integracije BiH

 

Šefovi država i vlada 28 zemalja članica NATO-a izrazili su punu podršku evroatlantskim integracijama BiH i ohrabrili domaće političke lidere da rade zajedno, udvostruče napore na poboljšanju efikasnosti i održivosti državnih institucija i nastave da provode reforme.

 

"Pozdravljamo napredak u primjeni reformi u BiH, stalne napore u procesu uništavanja viška naoružanja i municije, doprinos međunarodnoj sigurnosti, uključujući učešće u misiji ISAF", navodi se u Deklaraciji koju su usvojili lideri zemalja članica NATO-a na kraju dvodnevnog Samita NATO-a u Lisabonu. Učesnici NATO samita pozdravili su uspješno provedene izbore u BiH.

 

"Potvrđujemo odluku ministara vanjskih poslova NATO-a od aprila da pozovu BiH da se pridruži Akcionom planu članstvo u NATO (MAP), ovlašćujući Vijeće da prihvati prvi Godišnji nacionalni program BiH u okviru MAP-a tek onda kada nepokretna vojna imovina identifikovana kao neophodna za buduće svrhe odbrane bude zvanično registrirana kao državna imovina BiH i stavljena na upotrebu Ministarstva odbrane", navodi se u Deklaraciji.

 

U Deklaraciji se dalje navodi da će NATO lideri prihvatiti ubrzanje procesa postizanja evroatlantskih aspiracija BiH, te da će NATO sa svoje strane nastaviti da pruža tehničku pomoć BiH u provođenju reformi, uključujući pomoć neophodnu za početak MAP-a.