Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
27.3.2010 16:39
''Jedan sigurnosni krov'' od Vankuvera do Vladivostoka

Dana 27. marta, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen i dr. Madeleine Albright, predsjedavajuća Grupe eksperata za novi Strateški koncept NATO-a, učestvovali su na panel diskusiji na visokom nivou tokom koje se razgovaralo o budućnosti Saveza uzimajući u obzir nove i nepredvidive prijetnje.

Ovo zasjedanje je bilo dio trodnevnog briselskog foruma u organizaciji njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Država. Fund of the United States. U panel diskusiji nazvanoj “Budućnost NATO-a u nepredvidivom i globaliziranom svijetu” učešće su uzeli i kanadski ministar odbrane Peter MacKay i bugarski ministar vanjskih poslova Nickolay Mladenov.

Učesnici u panel diskusiji su razgovarali o ulozi NATO-a u protivraketnoj odbrani, Članu V Sjevernoatlantskog sporazuma o kolektivnoj odbrani, te ravnoteži između strateške garancije i odnosa sa Rusijom. Govoreći o protivraketnoj odbrani, generalni sekretar Rasmussen je rekao bi novi sistem trebao predstavljati priliku da NATO i Rusija djeluju zajedno: “Treba nam takav sistem protivraketne odbrane koji uključuje ne samo sve zemlje članice NATO-a, već i Rusiju. Jedan sigurnosni krov, koji gradimo zajedno, koji podržavamo zajedno i unutar kojeg djelujemo zajedno. Jedan sigurnosni krov koji nas sve štiti.”

Također su razgovarali o tome kako NATO treba da se promijeni kako bi ostao relevantan u svijetu u kojem prijetnje stalno rastu.

Početkom maja dr. Albright će generalnom sekretaru dostaviti prijedloge Grupe eksperata za novi Strateški koncept NATO-a, koji će – nakon što se o istom usaglase sve članice Saveza u novembru – usmjeriti aktivnosti Saveza u godinama koje dolaze.

Briselski forum je godišnji sastanak na visokom nivou političkih, poslovnih i intelektualnih lidera Sjeverne Amerike i Evrope koji se okupljaju kako bi raspravljali o ključnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje sa obje strane Atlantika.