Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
29.3.2010 16:35
Mongolija postaje 45. država koja pruža doprinos misije pod vodstvom NATO-a u Afganistanu

Ministar odbrane Mongolije Luvsanvandan Bold sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a, ambasadorom Claudiom Bisognierom, u Sjedištu NATO-a 29. marta. Sastanak je obilježilo zvanično priznanje doprinosa Mongolije u Međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (ISAF).

Mongolija je poslala pješadijski vod u Regionalnu komandu ISAF-a sjever. Ovaj doprinos je zvanično priznat tokom sastanka, putem razmjene potpisanih sporazuma.

"Ovo su važni sporazumi, ne samo iz pravne perspektive već prije svega u smislu punog priznavanja Mongolije kao članice ISAF-a i jednog od ključnih doprinositelja ovoj međunarodnoj misiji ", rekao je ambasador Bisogniero.

Kao država koja pruža doprinos sa vojnicima, Mongolija će biti pozvana da se pridruži na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u formatu ISAF-a koji će se održati 23. aprila u Talinu.

Nakon što se Crna Gora priključila ISAF-u u februaru 2010. godine, Mongolija je postala 45. država koja se poslala svoje snage u misiju pod vodstvom NATO-a u Afganistanu.