Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
31.3.2010 16:32
Reforma NATO-a i Afganistan u centru razgovora sa francuskim ministrom odbrane

Današnji razgovori generalnog sekretara Andersa Fogh Rasmussena sa francuskim ministrom odbrane Hervéom Morinom omogućili su plodonosnu razmjenu stavova o Afganistanu, a posebno o obuci snaga sigurnosti Afganistana, koja se treba još više ubrzati.

Generalni sekretar je zahvalio Francuskoj za njen doprinos ISAF-u. Potreba za instruktorima još uvijek postoji i generalni sekretar je razgovarao sa ministrom Morinom o tome kakvu pomoć može pružiti Francuska kako bi se ispunila ova goruća potreba, što predstavlja ključ za prijenos nadležnosti za vlastitu sigurnost na Afganistan.

Generalni sekretar je sa ministrom razgovarao i o mogućnostima protivraketne odbrane. Vezano za ovo pitanje, generalni sekretar je naglasio svoju viziju o protivraketnoj odbrani što je prepoznato kao jedna od misija NATO-a.

Na kraju se zahvalio ministru Morinu za njegovu podršku vezano za trenutne i buduće reforme, u smislu temeljite transformacije Saveza ove godine. Ministar i generalni sekretar su ustanovili da se njihova gledišta o ovom pitanju u velikoj mjeri poklapaju.