Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
1.4.2010 16:29
Saveznička komanda za operacije domaćin drugog koordinacionog sastanka Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana

SHAPE, Belgija — Saveznička komanda za operacije je nedavno završila trodnevni koordinacioni sastanak za Snage nacionalne sigurnosti Afganistana u Vrhovnoj komandi savezničkih snaga za Evropu.

 

Na ovom sastanku, koji se odražava kvartalno, učestvovali su predstavnici NATO-a iz Međunarodnog osoblja i Međunarodnog vojnog osoblja iz Brisela, Savezničke komande za transformaciju (ACT) iz Norfolka, Virdžinija, Komande savezničkih zajedničkih snaga iz Brunsuma u Holandiji, ISAF-a, Zajedničke komande ISAF-a i Misije NATO-a za obuku u Afganistanu, zajedno sa različitim partnerskim organizacijama.

Cilj ovog sastanka je bio pružiti najnovije informacije o napretku Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana i njihovom predviđenom rastu, te uskladiti napore NATO-a na podršci razvoju kako Nacionalne vojske tako i Nacionalne policije Afganistana.  

Vrhovni saveznički komandant za Evropu, admiral James Stavridis, je naglasio značaj podrške Misiji NATO-a za obuku u Afganistanu tokom neplaniranog obraćanja na sastanku.

"Rast i sazrijevanje Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana je apsolutno ključno za preuzimanje odgovornosti za vlastitu sigurnost od strane Afganistana”, rekao je Stavridis, "a Misija NATO-a za obuku u Afganistanu je odgovornost NATO-a za osiguranje napretka u profesionalizmu i kompetentnosti Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana. To je srž misije ISAF-a i zahtijeva angažman svih članica NATO-a i zemalja partnera koje nisu članice NATO-a.”

Sastanak je okupio različite učesnike. Pored SHAPE-a, Komande savezničkih zajedničkih snaga iz Brunsuma i ISAF-a, ključni nosioci su prisustvovali sastanku, uključujući nacionalne predstavnike vodećih zemalja u regionima u misiji ISAF-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Turske i Sjedinjenih Država. Pored njih, prisutni su bili i predstavnici Sjedinjenih Država (Komanda za Evropu, Kabinet ministra odbrane, Kombinirana komanda za tranziciju sigurnosti u Afganistanu i Zajednički manevarski centar za spremnost), koje su vodeći partner G8 za Nacionalnu vojsku Afganistana; Evropske unije koja je vodeći partner G8 za Nacionalnu policiju Afganistana; Žandarmerijskih snaga Evropske unije koje se sastoje od šest država (Portugal, Italija, Francuska, Holandija, Rumunija i Španija); i dvije partnerske zemlje kao posmatrača (Poljska i Turska).

"Misija NATO-a za obuku u Afganistanu je prioritet za Vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu, komandanta ISAF-a, komandanta Komande zajedničkih snaga u Brunsumu, a također i za mene. Stavljanje na raspolaganje svih resursa potrebnih za Misiju obuke je od ključnog značaja”, rekao je general Sir John McColl, zamjenik vrhovnog savezničkog komandanta za Evropu i predsjedavajući koordinacionog sastanka. "Države imaju ključnu ulogu u pružanju podrške nastojanjima na stvaranju snaga u njihovoj zoni odgovornosti...”

Način razvoja Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana je dodatno zacrtan od strane Ujedinjenih naroda, Zajedničkog koordinacionog nadzornog odbora G8 koji je nedavno usvojio Sigurnosni koncept koji uključuje proširenje plana rasta Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana na 305.600 do oktobra 2011. godine (134.000 pripadnika Nacionalne policije Afganistana – 171.600 pripadnika Nacionalne vojske Afganistana).

Novo brojno stanje Snaga nacionalne sigurnosti Afganistana zahtijeva znatan doprinos zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja u smislu obuke, pružanja savjeta i opremanja kako bi se osiguralo da su Snage nacionalne sigurnosti Afganistana, posebno Nacionalna policija Afganistana, sposobne omogućiti sigurno i stabilno okruženje narodu Afganistana, kako sada tako i u budućnosti.