Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
1.4.2010 16:23
Konferencija NNEC-a u potrazi za poboljšanim upravljanjem informacijama za operacije oružanih snaga

Stručnjaci na operativnom i tehničkom nivou su se okupili na Konferenciji NATO sposobnosti uz pomoć mreže (NNEC) u Rimu od 23. do 25. marta kako bi razgovarali o načinima za poboljšanje razmjene informacija i saradnje u operacijama.


Ova Konferencija je najveća i najcjenjenija konferencija NATO-a koja obuhvata sve aspekte NNEC-a. Program za 2010. godinu se fokusira na upravljanje informacijama kao i na politiku i doktrinu kako bi se omogućila razmjena informacija, tehnologija koja stoji iza razmjene informacija i osiguranje informacija.


“Centralna tema je bila 'Upravljanje informacijama' – dostavljanje pravih informacija u pravo vrijeme pravoj osobi u pravom obliku, a bila je veoma dobro primljena i vremenski tempirana, uzimajući u obzir da je sve više informacija na raspolaganju onima koji vode rat”, rekao je potpukovnik Vazdušnih snaga Njemačke Michael Buttler, Tim NNEC-a za integrirane sposobnosti Savezničke komande za transformaciju (ACT).


Teme dnevnog reda ovog događaja su se kretale u rasponu od osiguranja informacija i upravljanja sigurnosti do pružanja računarskih usluga putem interneta (cloud computing), kulturnih aspekata saradnje, tehnologije koja stoji iza razmjene informacija i pristupa upravljanju informacijama usmjerenog na uslugu. Razgovarano je i o ISAF-u u Afganistanu pod vodstvom NATO-a, posebno mreži misije u Afganistanu.


“Konferenciji je prisustvovao 461 učesnik, što je novi rekord na jednoj NNEC konferenciji, iz 26 zemalja članica NATO-a i devet zemalja koje nisu članice NATO-a”, rekao je Buttler. “Također smo imali rekordan broj učesnika iz oblasti industrije (134) – duplo više u odnosu na prethodne godine.”


“Ovim je naglašen zajednički interes za saradnjom NATO-a i snaga NATO-a, ne samo sa članicama NATO-a, već i razmjene informacija i potrage za saradnjom izvan NATO organizacije”, rekao je Buttler. “Ovo, također, nudi i prostor za stvaranje bližih veza sa industrijom, kao i nevladinim organizacijama.”


ACT je imao izvanrednu podršku italijanskog ministra odbrane, čime je omogućeno da veliki broj učesnika i govornika bude zadovoljan organizacijom Konferencije.           

Organizatori su jednoglasno ocijenili ovaj događaj veoma uspješnim za ACT zbog kvaliteta prezentacija i broja izlagača.


Prezentacije ACT-a su bile od posebnog značaja za prisutne, jer je prikazana trenutna situacija NNEC-a u NATO-u, napredak i budući pravac u ovoj oblasti.        

General major Kraljevskih zračnih snaga Holandije Jaap Willemse, pomoćnik načelnika štaba za K4UI je govorio o NNEC-u i efektu razmjene informacija, dr. Nancy Houston je govorila o ljudskim aspektima, dr. Alberto Domingo je govorio o Mapi puta NNEC-a, a pukovnik francuske vojske Frederic Sakhochian je govorio o budućnosti NNEC-a.


Willemse je zaključio Konferenciju sumirajući glavne rezultate:


“U narednoj godini i vjerovatno godinama koje slijede, Afganistan će ostati prioritet broj jedan”, rekao je Willemse. “Mreža misije u Afganistanu će biti od ključnog značaja za uspjeh NATO-a u Afganistanu. Kao rezultat potrebe za učestalijim i relevantnijim razmjenama informacija unutar mreže misije u Afganistanu, postoji sve veća hitnost za pitanjima kooperativnih mreža i usluga, upravljanja informacijama, osiguranja informacija, uključujući i odbranu od kompjuterskog kriminala, a sve se to mora postići unutar velikih budžetskih ograničenja.”