Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
7.3.2010 12:48
Generalni sekretar pohvalio ulogu Jordana u promoviranju mira

Dana 7. marta 2010. godine, generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen boravio je u zvaničnoj posjeti Jordanu u okviru Mediteranskog dijaloga. Ovo je bila prva posjeta generalnog sekretara nekoj od partnerskih zemalja iz Mediteranskog dijaloga.

Tokom posjete, generalni sekretar je obavio bilateralne razgovore sa njegovim visočanstvom kraljem Abdullahom II, premijerom i ministrom odbrane Samirom Rifaiem, ministrom vanjskih poslova Nasserom Judehom i načelnikom Zajedničkog štaba generalom Mishaalom Mohammadom Al Zabeniem.

Gospodin Rasmussen je održao i govor 7. marta na skupu održanom u hotelu Le Royal u Amanu u organizaciji jordanskog Instituta za diplomatiju i Odjela NATO-a za javnu diplomatiju.  

Hvaleći ulogu Jordana na međunarodnoj sceni, generalni sekretar je rekao: “Neumorni napori Jordana na promociji mira i stabilnosti, ne samo ovdje u regionu već i izvan njega, osigurali su izvanredno međunarodno poštovanje i divljenje. I ja, također, želim da izrazim velike pohvale za njegovo visočanstvo kralja Abdullaha, Vladu Jordana i Oružane snage Jordana za stalnu, veoma snažnu posvećenost.”

Gospodin Rasmussen je, također, napomenuo: “Posebno mi je drago što govorim danas ovdje u Amanu, zbog toga što je baš u ovom gradu kralj Abdullah, u svojoj “Poruci iz Amana” u novembru 2004. godine, pozvao na toleranciju, dijalog i međukulturalno i međureligijsko razumijevanje. Kralj je pozvao na stvaranje šire platforme na kojoj se ljudi različitih vjera mogu okupiti, uz poštivanje ideja i vjera drugih, te zajedničko djelovanje u službi ljudskog društva.”