Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
8.3.2010 12:41
NATO promovira uloga žena vezano za pitanja mira i sigurnosti

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen nedavno je izjavio da je davanje većih ovlaštenja i efikasnija zaštita žena od opasnosti oružanih sukoba od koristi za sve, a ne samo za žene. Ovog 8. marta NATO obilježava međunarodni dan žena dovodeći žene iz NATO-a ‘natrag u škole’ kako bi podstakle buduće žene lidere da uzmu učešće u izgradnji mira i sigurnosti.

Program ‘Žene NATO-a natrag u školu!’ šalje žene iz NATO-a natrag u škole i na univerzitete na kojima su stekle svoje diplome kako bi predstavile sebe, svoj rad, ulogu NATO-a i način na koji učestvuju u međunarodnoj sigurnosti. Cilj je pokazati studentima iz svih 28 zemalja članica NATO-a na koji način žene doprinose sigurnosti i odbrani.  

U isto vrijeme, odnosi između ovih glasnogovornika NATO-a i njihovih matičnih škola bi trebao pomoći i studentima da bolje razumiju kako se sigurnost tiče sviju, te na koji način NATO svakodnevno doprinosi njihovoj ličnoj sigurnosti.

Savez bi želio da podstakne širu raspravu o ženama u prevenciji sukoba, upravljanja krizama i rješavanju sukoba, posebno naglašavanjem Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti, čija se desetogodišnjica obilježava u oktobru ove godine.