Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
8.3.2010 12:29
Generalni sekretar podvukao strateški interes NATO-a za sigurnost svih partnerskih zemalja Istanbulske inicijative za saradnju

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen prvi put je boravio u zvaničnoj posjeti Kraljevini Bahrein 7. i 8. marta 2010. godine, gdje je održao bilateralne sastanke sa kraljem Ahmadom bin Isa Al-Khalifaom, princom šejkom Salmanom bin Hamadom Al-Khalifaom, ministrom vanjskih poslova šejkom Khalidom bin Ahmedom bin Mohammedom Al-Khalifaom i generalom šejkom Khalifaom Bin Ahmedom Al Khalifaom, glavnokomandujućim Odbrambenih snaga Bahreina.

Govoreći u Manami na večeri javne diplomatije, čiji su domaćini bili Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina i nedavno formirani Centar za strateške, međunarodne i energetske studije Bahreina, generalni sekretar je rekao: “Zašto je naše partnerstvo tako značajno? Najkraće rečeno, zbog toga što se članice NATO-a i Istanbulske inicijative za saradnju suočavaju sa istim sigurnosnim izazovima i prijetnjama – izazovima i prijetnjama poput propalih država, terorizma, širenja oružja za masovno uništenje, piratstva i energetske sigurnosti.

To su sve sigurnosna pitanja koja nijedna zemlja sama ne može rješavati – oni zahtijevaju multilateralan i kooperativan pristup sigurnosti, uključujući i onaj kroz Istanbulsku inicijativu za saradnju. Stoga je jasno da je sigurnost Bahreina, a i svih naših partnerskih zemalja Istanbulske inicijative za saradnju, od strateškog interesa za NATO.”