Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Saopstenja NATO
10.3.2010 12:25
Operacija Moshtarak ilustracija načina djelovanja u Afganistanu

Tokom svoje posjete Sjedištu NATO-a 10. marta, visoki civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu, ambasador Mark Sedwill, izvijestio je Sjevernoatlantsko vijeće o napretku vojne i civilne faze operacije Moshtarak koja je u toku u južnom dijelu Afganistana.

Na konferenciji za štampu koja je uslijedila, ambasador Sedwill je pojasnio kako operacija Moshtarak, uz posebno opsežan vojni i civilni pristup, osigurava model za način na koji Vlada Afganistana u partnerstvu sa Međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (ISAF) želi ići naprijed u narednih godinu i po dana.

 “Svima nam je jasno da iako vam pričam priču o jednom distriktu jedne provincije u Afganistanu, to je ilustracija cjelokupnog pitanja s kojim se suočavamo: vojne operacije mogu donijeti sigurnost u neko područje, ali ta će sigurnost potrajati samo ako možemo osigurati da nakon toga uslijedi upravljanje – sigurnost i pravda, ali stvarno osnovno upravljanja – ali i razvoj. A to trebaju osigurati vlasti Afganistana uz našu poadršku”, rekao je.

To je bio prvi put da je ambasador Sedwill došao u Brisel u svojstvu visokog vojnog predstavnika NATO-a kako bi izvijestio Sjevernoatlantsko vijeće.