Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Stipendije i studijski boravci
15.5.2024 15:37
Program stipendiranja Vlade Slovačke Republike za akademsku 2024-2025. godinu

Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini obavijestila je Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da je Vlada Slovačke Republike, u okviru dugoročnog plana razvojne saradnje, objavila poziv za dodjelu stipendija u akademskoj 2024-2025. godini za cjelokupne studije. Ove stipendije pokrivaju troškove studiranja, smještaja i druge troškove, a takođe uklјučuju i program učenja slovačkog jezika.

Za Bosnu i Hercegovinu su predviđene ukupno 3 stipendije u slјedećim oblastima studiranja: pedagogija, ekonomija i menadžment, ekologija, biotehnologija, agrokultura, drvna tehnologija, šumarstvo, arhitektura, mašinstvo, građevinarstvo, kibernetika, elektrotehnika i elektronika, hemija, prehrambena tehnologija, saobraćaj, rudarstvo, medicina i javno zdravstvo.

Sve informacije o uslovima prijave mogu se pronaći na web stranici: www.vladnestipendia.sk , a rok za podnošenje online prijave je 30. maj 2024. godine.

Ambasada je takođe navela i da je Ministarstvo obrazovanja, istraživanja, razvoja i omladine Slovačke Republike pokrenulo program stipendiranja, namijenjen za 100 talentovanih stranih studenata, koji su zainteresovani za studiranje na visokoškolskim ustanovama u Slovačkoj na redovnim dodiplomskim studijima ili programima koji kombinuju dodiplomske i master studije. Ove stipendije su namijenjene kandidatima iz cijelog svijeta, a prijave se mogu podnijeti najkasnije do 30. juna 2024. godine. Kriterij za izbor će biti rezultati SAT testa.

Sve informacije o uslovima prijave mogu se pronaći na web stranici: https://scholarships.portalvs.sk/