Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Stipendije i studijski boravci
14.5.2021 10:52
Konkurs za stipendije Vlade Japana za 2022. godinu

Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini obavijestila je Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da je otvoren konkurs za stipendije za 3 studijska programa dostupna studentima iz Bosne i Hercegovine u akademskoj 2022. godini, koji imaju interes da studiraju na univerzitetima u Japanu.
Konkurs se realizuje u skladu sa MEXT programom stipendiranja (MEXT-Ministarstvo kulture, sporta, obrazovanja, tehnologije i nauke).

Program nudi stipendije za:

Postdplomski istraživački studij (MA,PhD ili bez diplome) za studente bilo kog usmjerenja koji žele studirati na postdiplomskom nivou, odnosno vršiti akademsko istraživanje. Uslov za kandidate je da su rođeni poslije 1. aprila 1987. godine, trajanje stipendije je 1,5 do 2 godine, a uključuje 6 mjeseci nastave japanskog jezika za osobe koje nemaju prijašnje znanje jezika ili čije je znanje nedovoljno za studij. Kandidat po završetku studija stiče zvanje magistar / doktor.
Uputstvo za prijavu i dokumenti su dostupni na sljedećem linku:
https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-research.html

Dodiplomski studij (diplomac / bakalaureat) za studente društvenih, humanističkih ili prirodnih nauka, rođenih poslije 1. aprila 1997. godine. Kandidat mora imati završeno minimalno 12-godišnje obrazovanje (osnovna i srednja škola) najkasnije do septembra 2022. godine. Trajanje stipendije je oko 5 godina, a uključuje godinu dana nastave japanskog jezika za osobe koje nemaju prijašnje znanje ili čije je znanje nedovoljno za studij.
Uputstvo za prijavu i dokumenti su dostupni na sljedećem linku:
https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-undergraduate.html

Tehnološki koledž (diplomirano stručno zvanje i / ili bakalauerat) za studente uže specijalnosti iz oblasti tehnoloških predmeta, rođenih poslije 1. aprila 1997. godine. Kandidat mora imati završeno minimalno 12-godišnje obrazovanje (osnovna i srednja škola) najkasnije do septembra 2022. godine. Trajanje stipendije je oko 5 godina, a uključuje godinu dana nastave japanskog jezika za osobe koje nemaju prijašnje znanje ili čije je znanje nedovoljno za studij.
Uputstvo za prijavu i dokumenti su dostupni na sljedećem linku:
https://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-technology.html 

Rok za prijavu na konkurs je 3. juni 2021. godine i dokumenti koji ne dospiju u Ambasadu najkasnije do 17 časova tog dana po lokalnom vremenu neće biti razmatrani. Prijave slati na adresu: Ambasada Japana u BiH (za MEXT 2022), Bistrik 9, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Informativno predavanje za MEXT 2022 održat će se online krajem maja 2021. godine, testiranje će se održati u junu 2021. godine, a intervjui su predviđeni za juli 2021. godine. Detalji kao što su satnica i raspored će biti poslani e-mailom kandidatima koji prođu provjeru poslanih dokumenata za prijavu.
U konkursnoj proceduri moguće su promjene u kontekstu pandemije COVID-19.
Za sve informacije i dodatne uslove za prijavu za Ambasadu Japana u BiH pogledajte dokument „Važne napomene i često postavljena pitanja“.