Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Turizam .. Uvod
Uvod
Uvod

Bosna i Hercegovina je oduvijek bila stjecište mnogih civilizacija i kultura, što je danas čini fascinantnom.

Stanovništvo BiH je slavenskog porijekla. Slavenska plemena na Balkanski poluotok došla u 6. stoljeću. Domorodačka ilirska plemena su se uklopila u slavensku etničku masu, no iza Ilira su ostali značajni tragovi u kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je u kulturološkom smislu dragulj raznovrsnosti i multikulturalnosti, tačka na kojoj se susreću i prožimaju Istok i Zapad. U ovoj jedinstvenoj evropskoj zemlji, u njenim drevnim gradovima, nerijetko se u istoj ulici nalaze džamije i sinagoge, katoličke i pravoslavne crkve.

Arheološka istraživanja potvrđuju da su na ovome prostoru živjele organizirane plemenske zajednice još prije 12.000 godina.

Bosna i Hercegovina se proteže na oko 50.000 kvadratnih kilometara i ima zanimljiv reljef.

Bosnu i Hercegovinu karakterizira ljudska širina njenih stanovnika. Ovdje se bogatstvo čovjeka mjeri brojem prijatelja, i svi nalaze vremena za druženje. Gostoprimstvo je jedna od najraširenijih odlika ovdašnjih ljudi.

Veliki broj turista se prijatno iznenadi kada posjeti Bosnu i Hercegovinu. Čist i svjež zrak naših planina i kotlina, duhovno bogatstvo nakon hodočašća u Međugorje ili Ajvatovcu, ili jedinstveno iskustvo u našim drevnim gradovima, potaknuće vas na ponovnu posjetu. Uvijek ste dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, u Vašu slijedeću avanturu.

Raznoliki duhovni i kulturni običaji su bili osnov razvoja Bosne i Hercegovine, kao jedne od zemalja sa najvećom prirodno-kulturološkom raznolikošću u Evropi.

Kroz pokoljenja na koja su djelovali ilirski, romanski, vizantijski, osmanski i zapadnoevropski uticaji, stanovnici Bosne i Hercegovine zadržali su ponos različitih etničkih porijekla koja dana karakteriziraju ovu zemlju. Postoje mnogi antropološki i historijski dokazi za ovo: zajednički jezik, zajedničko porijeklo, sličan folklor i vjekovi harmoničnog zajedničkog života.

www.bhtourism.ba