Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Turizam .. Skijanje
Skijanje
Skijanje

Vlašić

Dvije ceste i više od 100 km puta čine Vlašić jednom od najdostupnijih planina na području Balkana, koja je otvorena tokom cijele godine. Geografski položaj ove planine je jedinstven, jer je podjednako udaljena od Jadranskog mora i velikih kontinentalnih gradova. Najviši vrh je Opaljenik sa 1943 metra i on dominira planinom. Na ovoj planini možete vidjeti snijeg gotovo pet mjeseci godišnje, uz mali broj olujnih dana, a tokom ljeta, zbog bogate šume, livada sa raznolikim cvijećem, rijeke Ugar i stočarstva, čiji je najuspješniji proizvod čuveni «Vlašićki sir», ova planina ima sve preduslove za razvoj raznovrsne turističke ponude tokom cijele godine.

Sportsko rekreacioni centar «Babanovac» na Vlašiću na visini od 1260 metara je povezan sa Travnikom sa dvije ceste i na taj način je centar zimskog turizma na ovom području. On je poznat po međunarodnom natjecanju u skijaškim skokovima pod nazivom «Vlašićki pokal» koje se održava na 90 metarskoj skakaonici, a smatra se jednom od najprirodnijih i najjužnijih skakaonica. Njeno ime je «Srebrena pahuljica», a 1979. godine je proglašena najuređenijim zimskim skijaškim centrom u bivšoj Jugoslaviji. Danas ona vraća svoj izgubljeni sjaj, uz širenje turizma, po čemu je u vrhu u Bosni i Hercegovini i svom okruženju.

 

Kupres

Kupres je izuzetno atraktivna turistička destinacija, idealno mjesto za odmor i rekreaciju, u svim sezonama. Zimi su tu prekrasni skijaški tereni, a ljeti bogata ponuda sadržaja za aktivan odmor. Kupreški plato, okružen visokim planinama, idealan je za one koji vole avanturu i koji zadovoljstvo nalaze u paraglajdingu, planinarenju, lovu ili jednostavno izletima.

Priroda je bila zaista darežljiva u Kupreškom kraju. Različite mogućnosti za odmor, čist i oštar zrak, srdačni domaćini i domaća hrana su sadašnjost, a biće i budućnost turističke ponude Kupresa. Tradicija ovdje ima duboke korijene. Svake godine, prva sedmica jula je poznata kao «Dani žetve u Kupresu» - jedinstvena manifestacija tradicije, folklora, starih zanata i vještina, i narodnih igara koje datiraju još iz vremena Osmanskog carstva.

 

Jahorina i Bjelašnica

Planine Jahorina i Bjelašnica, koje su bile poprišta Olimpijskih igara 1984. godine, spadaju među najbolje i najpristupačnije skijaške terene u Evropi. Predlažemo Vam da okusite njihove staze samo ako tražite slijedeće:

- veoma prostrane padine za početnike i takmičarske staze za iskusne skijaše
- da provedete dan za manje od 15 Eura
- više nego razumne cijene smještaja i ishrane
- restorane, kafeterije i klubove s cijenama pristupačnim za svačiji džep
- jeftino iznajmljivanje opreme
- relaksaciju
- zabavnu i udobnu atmosferu
- snowboarding
- paraglajding
- brz i komforan pristup glavnom gradu Sarajevu
i još mnogo toga dobrog...

To je jednostavno tako dobro... vjerujte!