Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.10.2024 20:05
Ministar Elmedin Konaković govorio na otvaranju privrednog foruma BiH - Malezija

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je 14. oktobra 2024. godine govorio na otvaranju poslovnog foruma "Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija".  Dvodnevni susret privrednika organizuju Vanjskotrgovinska komora/Spoljnotrgovinska komora BiH i Poslovno vijeće Malezija - Bosna i Hercegovina (MBBC).

Ministar Konaković je u svom uvodnom obraćanju istakao da je Malezija bila među prvima državama koja je priznala nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, te da se od tada gaje prijateljske veze između naše dvije zemlje. Ministar je pohvalio aktivnosti VTK/STK BiH i MBBC koji su organizovali ovaj susret privrednika, uz podršku Ambasade BiH u Kuala Lumpuru i Ambasade Malezije u Sarajevu.

Ministar Konaković je pozvao sve zainteresovane za poboljšanje ekonomske saradnje sa Malezijom da urade svoj dio posla, posebno lokalne zajednice, institucije i privrednike da budu spremni sa konkretnim projektima za potencijalne investitore. Ministar je istakao da postoje velike mogućnosti za saradnju u raznim oblastima, poput infrastrukture, energetike, turizma, halal industrije, IT sektora, te posebno istakao da je i ovaj susret privrednika prilika da se BiH promoviše kao halal friendly destinaciju za turiste iz Malezije.

Ministar Konaković je naglasio da Ministarstvo inostranih poslova BiH veliku pažnju posvećuje ekonomskoj diplomatiji čiji je zadatak da ovakvim otvaranjem vrata i dovođenjem privrednika i investitora doprinese poboljšanju ekonomske saradnje. MIP BiH će nastaviti da podržava ovakve i slične projekte i u budućnosti. Ministar je svim učesnicima poslovnog foruma zaželio uspješan nastavak rada te rekao da je siguran da će razgovori i sastanci ovih dana otvoriti novo poglavlje u bilateralnim odnosima Malezije i Bosne i Hercegovine, da će se otvoriti brojne prilike za saradnju, što će u konačnici rezultirati ekonomskim rastom i još jačim vezama među našim narodima.

Učesnicima konferencije su se na otvaranju obratili, pored ministra Konakovića, i  potpredsjednik VTK/STK BiH Ahmet Egrlić, ambasador Malazije u BiH Raja Saifful Ridzuwan Bin Raja Kamaruddin i predsjednik MBBC Tan Sri Muhamed Al Amin Bin Abdul Majid.

U nastavku rada prvog dana, u prostorijama Komore je održana Konferencija na kojoj su predstavljeni potencijali poslovanja i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Maleziju. Tom prilikom je istaknuto, između ostalog, da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u drvoprerađivačkom, energetskom, metalskom i građevinskom sektoru, IT sektoru te turizmu. Drugog dana susreta planirano je održavanje poslovnih sastanaka bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika.