Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.10.2024 20:23
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se sa rukovoditeljicom za Zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentinom Superti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić je 01. listopada 2024. godine boravio u radnoj posjeti NATO i institucijama EU u Briselu, gdje se sastao i sa rukovoditeljicom za Zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentinom Superti.

Teme razgovora su bile vezane za aktualno stanje integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, razgovarano je o političkoj situaciji Bosne i Hercegovine, Planu rasta kao i usklađenosti Bosne i Hercegovine sa veznom politikom Europske unije što je jedan od uvjeta za Plan rasta.

Konstatirano je da BiH mora poduzeti odlučne mjere i postići konkretne rezultate u provođenju reformi u skladu sa pravilima i standardima u skladu sa ključnim prioritetima Avisa, i preduzeti mjere na ispunjenju preprouka iz 2022. godine, kako bi Europski savjet mogao usvojiti pregovarački okvir. Za Bosnu i Hercegovinu je od kritične važnosti odobrenje pregovaračkog okvira i određivanje datuma održavanja prve međuvladine konferencije, te je potrebno da BiH što prije imenuje glavnog pregovarača i pregovarački tim za proces pridruživanja.

Zamjenik je informirao sugovornicu o trenutnim aktivnostima koje se sprovode u BiH na ispunjavanju svih 14 prioriteta koje je EU defiinirala za BiH, te usaglašavanju još nekoliko preostalih točaka Programa reformi kako bi i BiH bila uključena u program EU Plan rasta za Zapadni Balkana.