Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.9.2024 19:34
Ministar Elmedin Konaković se sastao u odvojenim susretima sa ministrima vanjskih poslova Kraljevine Maroko, Gruzije i Azerbejdžana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 27. septembra 2024. godine, u odvojenim susretima, sa ministrom vanjskih poslova, afričke saradnje i marokanskih iseljenika Kraljevine Maroko Nasserom Bouritom, ministrom vanjskih poslova Gruzije Iliom Darchiashvilom i ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhunom Azizom oglu Bayramovim, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Na sastanku ministra Konakovića i marokanskog ministra Bourita je istaknuto da su odnosi između BiH i Kraljevine Maroko dobri i prijateljski, koje u narednom periodu treba unapređivati na svim nivoima. Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u martu 2021. godine donijelo Odluku o otvaranju Ambasade Bosne i Hercegovine u Rabatu, ministar Konaković je ovom prilikom upoznao sagovornika da će se u narednom periodu poduzeti aktivnosti na implementaciji odluke Predsjedništva na otvaranju Ambasade. Sagovornici su ukazali na značaj i mogućnost saradnje dvije države u oblasti ekonomije, posebno kada je riječ o prehrambenoj, drvnoj, hemijskoj, metalskoj i vojnoj industriji.

Tokom susreta ministra Konakovića i gruzijskog ministra Darchiashvilija razgovarano je o bilateralnim odnosima BiH i Gruzije, evropskim integracijama, reformskim procesima, intenziviranju posjeta na visokom nivou te globalnim sigurnosnim izazovima. Sagovornici su tokom sastanka razmijenili iskustva dvije zemlje vezane za proces integracija i pristupanja EU, osvrnuvši se i na odluku Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom iz marta ove godine.

Prilikom susreta sa azerbejdžanskim ministrom Bayramovim ministar Konaković je pozdravio otvaranje Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i istakao da su u institucijama BiH u završnoj fazi procedure za formalno otvaranja Ambasade BiH u Bakuu, što bi trebalo dovesti do jačanja međusobnih odnosa, a prvenstveno ekonomskih. Za BiH je od posebnog značaja saradnja u oblasti snabdijevanja prirodnim gasom, te je od velikog značaja formalizovanje podrške i saradnje za izgradnju Trans-Jadranskog i Jonsko-Jadranskog gasovoda (TAP/IAP). Obostrano je konstatovano da između naše dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, ali da je potrebno ubrzati rad na ugovornom regulisanju odnosa i potpisivanju međudržavnih sporazuma koji su već usaglašeni.