Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2024 23:19
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na ministarskom sastanku Komisije UN-a za izgradnju mira

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 26. septembra 2024. godine na ministarskom sastanku Komisije Ujedinih naroda za izgradnju mira (Peacebuilding Commission – PBC) pod nazivom “O perspektivama Pregleda arhitekture izgradnje mira 2025”, koji je održan na marginama 79. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Ministar je u svom obraćanju istaknuo da za nas u BiH, izgradnja mira nije samo politika – to je naša svakodnevna stvarnost. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina dobro zna pravu cijenu rata. “Naše porodice i zajednice su bile razorene, a put ka miru je bio dug i pun izazova. Naučili smo da mir ne može biti postignut na brzinu; mora se pažljivo graditi na temelju pravde. U tom kontekstu, moram vas podsjetiti na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Ključno je odati počast prošlim genocidima, poput onih u Srebrenici i Ruandi, kako bismo spriječili buduće tragedije. Pozivam vas da implementirate rezoluciju UN-a koja 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici”, naglasio je ministar Konaković.

U nastavku obraćanja je kazao je da je 2023. godine Bosna i Hercegovina potpisala projekt Fonda za izgradnju mira, dajući prioritet jačanju veza unutar zajednica, učešću žena u donošenju odluka i osnaživanju mladih kao graditelja mira. Ocijenio je da su ovi napori ključni i za mir i za naše ciljeve pristupanja Evropskoj uniji. “Još jedna važna lekcija iz našeg iskustva je značaj prevencije. Rat ne dolazi “iznenada.” Nacionalizam, ekstremizam i etničke podjele moraju se rješavati prije nego eskaliraju. Reakcija međunarodne zajednice nikada ne smije biti prekasna, kao što je to bio slučaj u Srebrenici, Prijedoru i Sarajevu”, poručio je ministar i dodao da danas Bosna i Hercegovina nije samo primatelj mirovnih napora, već i aktivan sudionik, učestvujući u mirovnim misijama pod okriljem UN-a i EU-a. U kontekstu približavanja Pregledu mirovne arhitekture UN-a 2025. godine, ministar je naglasio da moramo biti spremni suočiti se s modernim globalnim prijetnjama poput klimatskih promjena i ekstremizma. Na kraju je poručio da je Bosna i Hercegovina spremna podržati globalne napore za mir, i da se nada da naše iskustvo može ponuditi vrijedne lekcije za izgradnju mira širom svijeta.

Komisija UN-a za izgradnju mira (PBC) je međuvladino savjetodavno tijelo, osnovano 2005. godine, kako bi podržavalo napore zemalja u sukobu ili onih koje izlaze iz sukoba za izgradnju mira.