Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2024 19:52
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa predstavnicima bh. dijaspore i razgovarano o otvaranju Konzulata BiH u Saint Louisu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković  boravi od 21. do 27. septembra 2024. godine u SAD, te se 24. septembra 2024. godine sastao sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Saint Louisu.

Tokom razgovora su dominirale teme odnosa BiH prema dijaspori, načinima za poboljšanje veza sa domovinom, praktičnim problemima u vezi sa administrativnim regulisanjem statusa naših državljana i članova njihovih porodica, problemima koji se javljaju u procesu registracije za glasanje na izborima u BiH na svim nivoima te realizaciji prava na glasanje. Teme su bile i ekonomske veze koje naša zajednica u SAD ostvaruje sa BiH, bilo putem direktnog investiranja kapitala u kompanije iz BiH ili razvojem trgovinskih odnosa, a u cilju ostvarivanja obostrane koristi.

Ministar Konaković je prisutne informisao i o trenutnim aktulenim dešavanjima i untrašnjo-političkoj situaciji u zemlji, ali i o aktivnostima koje naša zemlja preduzima u cilju ostvarivanja uslova za EU integracije i početak pregovora o članstvu. Ministar je istakao da BiH nema alaternativu kada je u pitanju pridruživanje EU, da je to pitanje oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih aktera u BiH. Ministar je istakao da se ubrzavanjem tog procesa Bosni i Hercegovini otvaraju mogućnosti za brži razvoj ekonomije i integrisanje našeg tržišta u evropsko. Time se stvaraju preduslovi za povećanje investicija iz inostranstva, što uključuje i investiranje bh. dijaspore.

Ministar Konaković je je naglasio da Ministarstvo vanjskih poslova BiH pridaje veliki značaj statusu bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, te je skoristio priliku da izvjesti bh. zajednicu u Saint Louisu da je, u skladu sa ranijim razgovorima, Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo inicijativu prema Predsjedništvu BiH za otvaranjem Konzulata BiH u St.Louis imajući na umu da je to jedna od najvećih zajednica naših jako dobro organizovanih građana. U prijedlogu je konstatovana potreba da se za bh. zajednicu u Saint Louisu, koja broji oko 70.000 osoba porijeklom iz BiH, omogući olakšan pristup konzularnim uslugama s obzirom da je trenutno najbliže diplomatsko predstavništvo GK BiH u Čikagu udaljeno približno 500km. Otvaranjem Konzulata BiH u Saint Louisu bi se istovremeno u velikoj mjeri smanjilo opterećenje na GK u Čikagu na čijem području živi više od 60% od ukupno broja osoba porijeklom iz BiH.

Ministar je odgovarao i na brojna pitanja prisutnih koji su se interesovali i za ostvarivanje drugih vidova veza sa domovinom, kao što su kulturne, obrazovne, i naučne veze.