Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2024 19:46
Ministar Elmedin Konaković prisustvovao otvaranju opšte debate na 79. zasjedanju Generalne skupštine UN i sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara UN Oscarom Fernandez-Tarancom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je 24. septembra 2024. godine prisustvovao otvaranju opšte debate na 79. zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku. Debata je počela tradicionalnim obraćanjima generalnog sekretara UN Antónia Guterresa, te predsjednika Brazila Luiza Inácia Lula da Silve i predsjednika SAD Josepha Bidena. U narednim danima visoki zvaničnici zemalja članica UN će se obratiti sa govornice Generalne skupštine UN i iznijeti najznačajnije stavove svojih zemalja.

Nakon početka opšte debate, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković se sastao sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za koordinaciju razvoja Oscarom Fernandez-Tarancom.
Glavne teme razgovora su bile daljnji razvoj saradnje Bosne i Hercegovine sa predstavnicima UN u BiH, funkcionisanju Fonda generalnog sekretara UN za izgradnju mira (PBF), te ciljevima održivog razvoja i njihovoj realizaciji u BiH.

Ministar Konaković je informisao sagovornika da je Savjet ministara BiH odobrio sporazum kojim se reguliše status Kancelarije rezidentnog koordinatora UN u BiH, te će ministar inostranih poslova potpisati sporazum nakon što bude kompletirana zakonska procedura odobravanja od strane Predsjedništva BiH.

Ministar Konaković je istakao da je u BiH, nakon uključenja u Fond za izgradnju mira, formiran Upravni odbor koji ima ulogu da odlučuje i nadgleda realizaciju PBF programa u BiH, a kojim kopredsjedavaju ministar i rezidentni koordinator UN u BiH. Aktiviranje Upravnog odbora ima značaj za BiH ne samo zbog finansiranja projekata koji se realizuju u našoj zemlji, nego i zbog činjenice da je to jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora za pridruživanje BiH u EU, a što je prepoznato u izvještaju predsjednice Evropske komisije Evropskom savjetu. Za BiH je odobreno šest projekata, čija je ukupna vrijednost preko 15 miliona dolara i čija je realizacija predviđena do 2026. godine.

Ministar Konaković je istakao da je BiH uspješno pripremila i prezentovala Dobrovoljni nacionalni pregled ciljeva održivog razvoja u julu prošle godine, a da su u saradnji sa UN u BiH već pokrenute aktivnosti na izradi Okvira za saradnju UN ciljeva održivog razvoja u BiH za period od 2026. do 2030. godine. Čitav proces koordinora Savjet za ciljeve održivog razvoja u BiH, kojim kopredsjedava ministar inostranih poslova BiH, a sa ciljem usklađivanja ciljeva sa prioriteima koje ima BiH.