Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.9.2024 18:43
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa podsekretarom UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira Rosmary di Carlo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 23. septembra 2024. godine sa podsekretarom UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira Rosmary di Carlo, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Na sastanku je razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, europskom putu naše zemlje, reformskim procesima te o odnosima BiH i Ujedinjenih naroda.

Ministar Konaković upoznao je sagovornicu sa napretkom naše zemlje na europskom putu. Istaknuo je da je nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH uslijedio politički zastoj i kriza koju su stvorili lideri entiteta Republika Srpska. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina trenutno u pripremnoj fazi pregovora o pristupanju EU – procesa skrininga te da je usvajanje pregovaračkog okvira i zakazivanje datuma prve Međuvladine konferencije od kritične od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen dalji put ka punopravnom članstvu u EU. Kada je riječ o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, ministar je upozorio na strani uticaj, prije svega ruski, koji nastavlja da ometa regionalnu saradnju i proširenje EU na Zapadni Balkan. Ocijenio je da su regionalna saradnja i održavanje dobrosusjedskih odnosa jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH. Potvrdio je posvećenost Bosne i Hercegovine procesu pomirenja u regionu. Naglasio je iznimno važnim da se rezolucija kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, usvojena u maju ove godine u Generalnoj skupštini UN-a, implementira, prije svega, kroz obrazovni sistem. Ministar je izvijestio i o aktivnostima uspostave Fonda za izgradnju mira, fokusu njegovog rada te inauguracijskoj sjednici Upravnog odbora, koja je održana u februaru ove godine, a kojom se predsjedavali Konaković i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald. U tom kontekstu ministar je iskoristio priliku i izrazio zahvalnost timu UN-a u našoj zemlji na čelu sa koordinatoricom Macdonald za posao i projekte koji se provode u BiH.

Tokom susreta je bilo riječi i o značaju dokumenta Pakt za budućnost, koji je jučer usvojen u UN-u na Samitu za budućnost. Istaknuto je da je cilj ovog dokumenta rješavanje izazova 21. vijeka, od sukoba, do klimatskih promjena i ljudskih prava.

Podsekretar di Carlo je naglasila da je govor mržnje u javnom prostoru u BiH vrlo ozbiljan problem, posebno prema ženama političarkama.

Ministar Konaković je na kraju susreta zahvalio čelništvu UN-a na potpori kada je riječ o usvajanju Rezolucije o Srebrenici te pozvao podsekretara di Carlo kao i generalnog sekretara UN-a Guterresa  na obilježavanje 30. godišnjice genocida u Srebrenici.

Bila je ovo prilika da se razgovara i važnosti produženja mandata EUFOR Althea te saradnji sa institucijama UN-a i budućim partnerstvima.