Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.9.2024 12:49
Održana konstituirajuća sjednica Zajedničkog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o europskom partnerstvu

Konstituirajuća sjednica Zajedničkog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o europskom partnerstvu održana je 04. rujna 2024. godine u Sarajevu, uz kopredsjedavanje zamjenika ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josipa Brkića i državne tajnice za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreje Metelko-Zgombić.

Na prvoj sjednici Zajedničko povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, razgovarano je o već realiziranim projektima, definirani su programi daljnje suradnje, te su pobliže utvrđeni prijedlozi djelovanja i aktivnosti. U okviru Zajedničkog povjerenstva razmatrat će se i iznalaziti rješenja za pitanja koja se mogu pojaviti u provedbi Ugovora. Vlada Republike Hrvatske će staviti na raspolaganje specifična znanja, iskustva i ekspertize stečene u procesu europske integracije.

Imajući u vidu odlučnost Bosne i Hercegovine za provođenje reformi potrebnih za usklađivanje njezinog zakonodavstva i standarda s onima Europske unije, te spremnost Vlade Republike Hrvatske da na tom putu pruži Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odgovarajuću političku i tehničku potporu potpisan je Ugovor između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske s ciljem uspostave i razvijanja europskog partnerstva koji će doprinijeti europskoj integraciji Bosne i Hercegovine i afirmiranju europskih vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj suradnji te daljnjoj stabilizaciji područja jugoistočne Europe.