Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.8.2024 20:22
Ministar Konaković sastao se sa ministrom trgovine Kraljevine Saudijske Arabije dr. Majidom bin Abdullahom Al- Kasabijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 25. augusta 2024. godine tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji sa ministrom trgovine  Kraljevine Saudijske  Arabije dr. Majidom bin Abdullahom Al- Kasabijem.

Ministar Konaković je sa ministrom Al-Kasabijem razgovarao o međusobnim potrebama i  mogućnostima proširenja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, značaju proširivanja i aktiviranja  trgovinskih odnosa.

Ministar Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina nastoji privući što više stranih investicija jer je to način izgradnje kvalitetnih domaćih resursa i garant ekonomskog razvoja zemlje. Istakao je da se u Bosni i Hercegovini radi na unaprjeđenju okruženja za investiranje i regulativi pravne zaštite stranih investitora. Tokom susreta informisao je sagovornika o značaju i konceptu Sarajevo Business Forum-a kao jednog od najznačajnijih okupljanja poslovnih subjekata u regionu Zapadnog Balkana koji je izuzetno koristan za uspostavljanje kontakata i istraživanje mogućnosti ekonomske i trgovinske saradnje.
Ministar je pozvao ministra Al-Kasabija i predstavnike Kraljevine Saudijske Arabije da u budućnosti ovaj događaj koriste za istraživanje mogućnosti saradnje i poslovnih prilika i istakao  povoljan geografski položaj Bosne i Hercegovine i uspostavu intenzivnijeg avio-saobraćaja između dvije zemlje, što je prilika za bolju dostupnost  regiona  Balkana  ali i šire. Ministar trgovine Kraljevine Saudijske Arabije dr. Majid bin Abdullah Al-Kasabi  prihvatio je poziv ministra Konakovića za dolazak u službenu posjetu i posjetu Sarajevo Business Forum-u 2025. godine.