Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.8.2024 20:07
Ministar Konaković sastao se sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Fahranom Al Saudom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas 25. augusta 2024. godine tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Fahranom Al Saudom.

Ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja i zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji za političku i materijalnu podršku koji pruža Bosni i Hercegovini.

Ministri vanjskih poslova i delegacije dviju zemalja razmijenili su mišljenja o unutrašnjopolitičkim i vanjskopolitičkim ciljevima dviju zemalja.

Ministri su razgovarali i o situaciji na jugoistoku Europe i na Bliskom istoku, te o saradnji dviju zemalja u multilateralnim organizacijama.  

Ministar Konaković je naglasio da objektivne mogućnosti i potencijali za saradnju između dvije zemlje mogu biti značajno unaprijeđeni te da je svakako poželjno intenzivirati saradnju kroz organizovanje bilateralnih susreta, susreta na visokom nivou, zatim organizovanjem poslovnih foruma te razvojem saradnje u oblastima od interesa za obje zemlje. Ministar Konaković je naveo da su u Bosni i Hercegovini investicije perspektivne  u mnogim oblastima ali svakako i telekomunikacijama, transportnim sistemima i infrastrukturi.

Ministri vanjskih poslova i delegacije razmotrili su stanje pregovaračkih postupaka u bilateralnim sporazumima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ministar Konaković pozvao je ministra vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije da posjeti Bosnu i Hercegovinu , a princ Faisal bin Fahran Al Saud prihvatio je poziv da uskoro dođe u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.