Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.8.2024 12:57
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Borisom Rugeom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 16. avgusta 2024. godine sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Borisom Rugeom.

Na sastanku je istaknuta važnost euroatlantskih integracija za BiH u cilju jačanja stabilnosti, sigurnosti i napretka, kako u našoj zemlji, tako i u regiji.

Ministar Konaković upoznao je sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, aktivnostima Vijeća ministara te napretkom koji je naša zemlja ostvarila na europskom putu. Naglasio je značaj provedbe reformi na putu BiH ka EU i NATO, osvrnuvši se na ekonomske prednosti u tom procesu. Istaknuo je da stabilnost i sigurnost u integracijskom procesu omogućavaju nove investicije, jačanje ekonomije i razvoj zemlje. Osvrnuo se i na geopolitičke promjene u Europi uslijed ruske agresije na Ukrajinu naglašavajući važnost NATO prisustva u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini.
 
Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Ruge je ponovio da NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dodao je da NATO želi vidjeti nastavak euroatlantskog puta BiH.

Tokom susreta je bilo riječi i o radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH, pripremi NATO Partnerskog 360 Simpozija, koji će se održati u Sarajevu od 22. do 24. oktobra ove godine, regionalnim odnosima  te intenziviranju promocije aktivnosti u procesu integracije u NATO.

Sastanku je prisustvovao i general Matthew Valas, komandant NATO štaba u Sarajevu.