Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.8.2024 19:10
Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao sa predsjednikom Turske agencije za koordinaciju i saradnju Serkanom Kayalarom

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković je 13. avgusta 2024. godine razgovarao sa predsjednikom Turske agencije za koordinaciju i saradnju (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, TİKA) Serkanom Kayalarom. TIKA je vladina agencija koja u okviru Ministarstva kulture i turizma Turske ostvaruje razvojnu saradanju u više od 150 država, a u Bosni i Hercegovini je aktivna već više od deset godina.

Predsjednik agencije TIKA Kayalar je istakao zadovoljsto što ima priliku da se sretne i razgovara sa ministrom Konakovićem. Napomenuo je da će u toku dvodnevne posjete TIKA potpisati ugovor o realizaciji treće faze saradnje sa Memorijalnim centrom u Srebrenici za izgradnju Muzeja genocida. Istako je da TIKA priprema prijedlog sveobuhvatnog tehničkog sporazuma o saradnji sa BiH čime će se omogućiti brža i efikasnija realizacija projekata u BiH.

Ministar Konaković je pozdravio aktivnosti TIKA u BiH i zahvalio za višegodišnji angažman i realizaciju programa pomoći bh. institucijama i organizacijama, kao što je sanacija prostora Arhiva BiH u Sarajevu. Ministar Konaković je istakao da je pomoć u oblastima obrazovanja i podrška ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini od nemjerljive koristi za našu državu, te istakao nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu. Ministar Konaković je naglasio da će Ministarstvo inostranih poslova BiH nastaviti da pruža punu podršku za sve projekte koje TIKA realizuje u BiH.