Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.7.2024 18:18
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 29. jula 2024. godine u Tirani sa predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem.
 
Sagovornici su tom prilikom izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Albanije. U tom kontekstu naglasili su da nema otvorenih pitanja, te izrazili nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti razvijati na obostranu korist.

Ministar Konaković je naglasio kako je Bosna i Hercegovina opredijeljena prema članstvu u Evropskoj uniji te izvijestio albanskog predsjednika o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i reformskim procesima nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora.

Ministar je tokom susreta izrazio osobitu zahvalnost Albaniji jer je kosponzorirala rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

Predsjednik Begaj je naglasio da je potrebno nastaviti s unapređenjem odnosa između dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu. Istaknuo je da će otvaranje Ambasade BiH u Tirani te Ambasade Republike Albanije u Sarajevu doprinijeti intenzivnijoj i jačoj saradnji na svim razinama i u svim područjima od interesa između ove dvije zemlje.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim odnosima i izgradnji povjerenja, jačanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma te geopolitičkim izazovima.