Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.7.2024 14:21
Ministar Elmedin Konaković se sastao sa ministrom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Iglijem Hasanijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 29. jula 2024. godine, tokom zvanične posjete Republici Albaniji, sa ministrom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Iglijem Hasanijem.

Nakon tete-a-tete sastanka ministra Konakovića i ministra Hasanija održan je sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije.

Na sastanku je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Albanije prijateljski, bez otvorenih pitanja. Izražena je čvrsta posvećenost održavanju i jačanju saradnje između dviju zemalja.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio važnost jačanja odnosa između dvije države te izrazio zadovoljstvo što će tome doprinijeti otvaranje Ambasade BiH u Tirani. Izrazio je nadu da će uskoro biti otvorena i Ambasada Republike Albanije u Sarajevu. Informirao je sagovornika u aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH. Ponovio je punu i nedvosmislenu opredijeljenost BiH za članstvo u EU. Naglasio je da evropska integracija i euroatlantska saradnja nisu samo u interesu naše dvije zemlje, već su neophodne za izgradnju trajne stabilnosti na području naše regije. Naglasio je važnost jačanja privredne saradnje i trgovine između BiH i Albanije. Dodao je da su potencijali ove dvije zemlje komplementarni i da se mogu više iskoristiti te dati snažniji poticaj razvoju BiH i Albanije.

Posebnu zahvalnost ministar je izrazio prijateljskoj Albaniji jer je kosponzorirala rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

Ministar Hasani je istaknuo značaj evropskih integracija te ocijenio da Bosna i Hercegovina i Albanija mogu razmijeniti iskustva u područjima u kojima napreduju i koja su ključna za proces pristupanja Evropskoj uniji. Osvrnuo se i na važnost regionalne saradnje, posebno kada je riječ o Berlinskom procesu. Ponovio je da se Albanija zalaže se za intenziviranje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana u oblasti ilegalnih migracija.

U kontekstu unapređenja saradnje između Albanije i BiH razgovarano je o uvođenju direktne avio linije Tirana-Sarajevo kao prioritetu, kao i međusobnoj podršci u promociji turizma za vrijeme ljeta u Albaniji, te u zimskom periodu u BiH.

Na sastanku je bilo riječi o ugovornim odnosima između dvije zemlje, regionalnoj saradnji, migracijama, saradnji na multilateralnom planu te uzajamnoj podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama.