Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.7.2024 13:10
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u nastupnu posjetu novog komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Matthewa Valasa

Zamjenik ministra  vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić primio je 16. jula 2024. godine u nastupnu posjetu novog komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Matthewa Valasa.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić poželio je komandantu Valasu srdačnu dobrodošlicu i uspjeh u budućem radu i pozdravio odluku NATO-a da razvije novi paket izgradnje odbrambenih kapaciteta (DBC) za Bosnu i Hercegovinu istaknuvši da je veoma značajan za jačanje  odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti s NATO-om.

Zamjenik Brkić je brigadnog generala Valasa upoznao s pripremama organizovanja NATO partnerskog 360 simpozija planiranog za oktobar 2024. godine u Sarajevu koji će okupiti oko 300 sudionika i koji ima globalni karakter, a na kom će saveznici, partnerske zemlje i međunarodne organizacije razgovarati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se naša društva suočavaju.
Novi komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Matthew Valas istakao je da je spreman da radi s timom predanih i iskusnih multinacionalnih stručnjaka koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini i drugim partnerima  u institucijama BiH  kako bi u konačnici poboljšali živote svih građana u BiH.