Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.7.2024 19:42
Ministar Konaković na komemoraciji u UN-u: Srebrenica nas podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 11. jula 2024. godine na prvoj zvaničnoj komemoraciji u Ujedinjenim nacijama na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, koju je, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a „Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine“, organizirala Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN.

Tom prilikom ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da je današnji događaj u zgradi Ujedinjenih nacija od ključnog značaja, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za cijeli svijet. Kada je riječ o Rezoluciji koju je Generalna skupština usvojila 23. maja 2024. godine ministar je istaknuo da je ova rezolucija više od dokumenta te da je to obećanje da ćemo se sjećati i odavati počast žrtvama Srebrenice. To je obaveza da se takvi užasi nikada neće zaboraviti i da ćemo nastaviti težiti pravdi i pomirenju.

Posebno je izrazio duboko poštovanje prema Majkama Srebrenice.“ Vaša snaga i otpornost nas sve inspirišu. Bili ste glas žrtava i savjest naše nacije. Vaša nepokolebljiva potraga za istinom i pravdom osigurava da sjećanje na izgubljene nikada ne izblijedi“, kazao je ministar Konaković te dodao da ova rezolucija ne pripisuje krivicu nijednoj grupi ili naciji već priznaje neporecivu istinu o genocidu i nastoji odati počast sjećanju na njegove žrtve, dok promoviše pomirenje i razumijevanje. Onima koji pokušavaju iskriviti ovu rezoluciju ministar je poslao poruku da istina stoji uspravno. „Historija se ne može prepisati za političke ciljeve. Pozivam vas da pokažete svoje vodstvo prisustvujući ovoj komemoraciji iduće godine“, poručio je ministar te ponovio da negiranje genocida vrijeđa sjećanje na žrtve i ometa mir. Na kraju je kazao da nas Srebrenica oštro podsjeća da moramo ostati budni protiv mržnje i netolerancije te da ova rezolucija simbolizuje nadu za buduće generacije i obećanje da ćemo nastaviti borbu protiv mržnje i podjela.

“Zajedno, možemo izgraditi svijet gdje će takve tragedije biti dio historije, nikada ponovljene”, zaključio je ministar Konaković.