Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.7.2024 19:20
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa predsjednikom Generalne skupštine UN Dennisom Francisom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 11. jula 2024. godine, tokom boravka u Njujorku, sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennisom Francisom.

Na sastanku je razgovarano o značaju Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 23. maja 2024. godine.

Istaknuto je da Rezolucija ima historijsku važnost, prije svega,  u promoviranju istine o počinjenom genocidu u Srebrenici ali i kada je riječ o izgradnji mira, sigurnosti i povjerenja, kako u Bosni i Hercegovini tako i regionu.

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a „Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine“, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN organizira danas prvu zvaničnu komemoraciju u Ujedinjenim nacijama na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.