Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.5.2024 13:17
Ministar Konaković susreo se sa predsjednikom i izvršnim direktorom NED fondacije Damonom Wilsonom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas, 29. maja 2024. godine, sa predsjednikom i izvršnim direktorom NED fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država Damonom Wilsonom. NED fondacija (National Endowment for Democracy) je nezavisna, neprofitna fondacija posvećena rastu i jačanju demokratskih institucija širom svijeta.

Ministar Konaković je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, njenim građanima i NED fondaciji na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na očuvanju mira i sigurnosti kao i podršci njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Ministar je sa predsjednikom i izvršnim direktorom NED fondacije razgovarao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, značaju koji ima sigurnosna politika u zemlji i regionu i opredjeljenju Bosne i Hercegovine da ide putem koji vodi ka euroatlanskim integracijama i Europskoj uniju. 

Ministar Elmedin Konaković naglasio je tokom razgovora značaj razvoja demokratskog aktivizma, institucija, procedura i vrijednosti kroz djelovanje nevladinih organizacija, civilnih pokreta i neovisnih i slobodnih  medija, ističući to kao najbolju direktnu i djelotvornu pomoć građanima Bosne i Hercegovine, a posebno kad se na tome radi  kroz pozitivan aktivizam među mladima, kroz otvaranje investicija i razvoj ekonomije. Razvoj ekonomije Ministar je ocijenio kao najdjelotvornije  sredstvo kojim se zaustavlja odlazak mladih, obrazovanih i radno sposobnih građana Bosne i Hercegovine  iz zemlje, što je jedan od gorućih problema, naglasivši da je ekonomski razvijenija sredina podobnija i za pozitivne političke pomake, razvoj slobode, vladavinu zakona i prava i općenito pozitivan razvoj ljudskih i građanskih sloboda.