Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.5.2024 14:50
Ministar Elmedin Konaković sastao se sa predstavnicom OSCE-a za slobodu medija Teresom Ribeirom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 23. maja 2024. godine sa predstavnicom  Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija Teresom Ribeirom.

U fokusu razgovora ministra Konakovića i predstavnice OSCE-a Ribeiro bile su teme u vezi s Zakonom o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim je predviđena kriminalizacija djela klevete i uvrede, Zakonom o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske te Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo kao i funkcioniranja javnog rtv servisa BiH.

Ministar Konaković naglasio je opredijeljenost BiH nastavku dobre saradnje s ovom međunarodnom organizacijom te naglasio važnost poštivanja ljudskih prava, slobode medija i europskih standarda u tim oblastima.

Tokom susreta je naglašena važnost jakog i stabilnog javnog rtv servisa Bosne i Hercegovine, koji treba da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informiranja građana i promoviranju slobode informacija. Izražena je nada da će se uskoro uspjeti postići konsenzus i doći do rješenja kako bi se usvojio Zakon kojim će se riješiti finansijska održivost javnog rtv servisa.

Sagovornici su se složili u osudi kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj kao i zakonskog rješenja o NVO RS. Na sastanku je istaknuto da je riječ o potezima koji su u suprotnosti sa međunarodnim standardima i slobodom izražavanja.

Skrenuta je pažnja i na problematičnost kada je riječ o mogućim izmjenama Zakona o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo.


Sastanku je prisustvovao i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggele.