Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.5.2024 20:07
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na „Sarajevo Business Forumu“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 22. maja 2024. godine na 13. međunarodnoj investicijskoj konferenciji “Sarajevo Business Forum (SBF) 2024”.

U svom obraćanju ministar Konaković istaknuo je kako je ovaj poslovni forum jedan od najznačajnijih privrednih događaja u zemlji i regiji. Dodao je i da je SBF važan međunarodni skup posvećen pronalaženju rješenja za najvažnije izazove našeg vremena. Podsjetio je i na činjenicu da je Bosna i Hercegovine oduvijek bila mjesto susreta kultura, gdje su se ljudi iz različitih dijelova svijeta sastajali, razmjenjivali ideje i iskustva te uspostavljali poslovne veze. Ocijenio je da se u ovom trenutku regija Zapadnog Balkana nalazi na svojevrsnoj raskrsnici. Poručio je da će odluke koje donesemo danas odrediti ne samo naš ekonomski prosperitet već i kvalitetu života budućih generacija te je stoga pozvao da se iskoristi priliku za pokretanje aktivnosti i implementiranje strategija koje mogu poboljšati standard života građana u BiH. Posebno se osvrnuo na značaj otvaranja pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom (EU) u martu 2024. godine. “Bosna i Hercegovina otvaranjem pregovora sa EU postaje vrlo privlačno tržište za strane investicije, čime postaje konkurentna i poželjna destinacija. Kontinuirano radimo na smanjenju administrativnih barijera, unaprjeđenju infrastrukture, jačanju vladavine prava i stvaranju održivog i konkurentnog poslovnog okruženja”, istaknuo je ministar Konaković i dodao da političari dijalogom i kompromisom mogu mnogo donijeti svim građanima Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o odnosu sa EU, ministar je naglasio da uz otvaranje pregovora Plan rasta nudi ogromne mogućnosti za našu zemlju te da taj proces u konačnici može donijeti dobro svim građanima ove zemlje. Apelirao je da se nastavi kontinuitet dijaloga, te da više razmišljamo o svojoj budućnosti, a manje se svađamo oko prošlosti. Uprkos ekonomskim izazovima, poručio je da Bosna i Hercegovina nudi velike prilike za napredak i ulaganja. Pozvao je investitore da ulažu u našu zemlju s obzirom na brojne pogodnosti investiranja i poslovanja u BiH, a prije svega zbog povoljnog geografskog položaja i blizine regionalnom i evropskom tržištu.

U okviru 13. SBF ministar Konaković je potom učestvovao na panelu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti: regionalni pogledi na članstvo EU”, na kojem s razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnim ekonomskim izazovima u svjetlu geopolitičkih zbivanja, mogućnostima ulaganja, regionalnim odnosima te evropskim integracijama.

Od svog nastanka 2010. godine, SBF je postao jedan od najvećih poslovnih događaja u regiji i Jugoistočnoj Evropi, značajno doprinoseći oblikovanju slike Bosne i Hercegovine, kao destinacije za investicije i podsticanje ekonomskog razvoja.