Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.5.2024 16:19
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić održao bilateralne konsultacije te zajedničku press konferenciju sa državnom sekretarkom za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andrejom Metelko-Zgombić

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio je danas, 20 maja 2024. godine, delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tokom bilateralnih konsultacija sa državnom sekretarkom za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andrejom Metelko-Zgombić i delegacijom.

Tokom sastanka istaknuti su jako dobri bilateralni odnosi dvije zemlje te je istaknuta podrška daljnjem kontinuiranom i otvorenom razgovoru dvije susjedne  i prijateljske zemlje. Državna sekretaka Metelko-Zgombić istakla je kako je ovaj put uz bilateralne konsultacije u posjeti Bosni i Hercegovini i kao šefica delegacije Republike Hrvatske kako bi predstavila donaciju Republike Hrvatske u sklopu Paketa izgradnje odbrambenih kapaciteta inicijative Sjevernoatlantskog saveza, a u Projektu za jačanje odbrambenih kapaciteta oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zamjenik Brkić i državna sekretarka Metelko-Zgombić razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, o dinamici usvajanja preostalih reformi koje je Europsko vijeće postavilo pred BiH, te o značaju svakog od tih pojedinih koraka kojima se BiH približava usvajanju pregovaračkog okvira a zatim i otvaranju samih pregovora, te koliko je važno da to bude ostvareno u sljedećih nekoliko mjeseci dok traje  pozitivna dinamika i spremnost Europske komisije da i dalje vodi proces priključenja novih zemalja članica kao i sama podrška zemalja članica EU.  

Zamjenik ministra  Brkić je zahvalio na sveukupnoj pomoći i podršci koju Republika Hrvatska pruža BiH, posebno u zadržavanju politike proširenja u fokusu EU. Naglasio je kako je europska budućnost strateški cilj Bosne i Hercegovine koji nema alternativu. Daljnja pomoć i podrška Republike Hrvatske doprinijet će napretku u ispunjavanju obaveza za članstvo u EU. Otvorena pitanja potrebno je rješavati konstruktivnim i otvorenim razgovorima, u duhu uzajamnog poštovanja i unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa.