Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.5.2024 15:47
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić učestvovao na ministarskom sastanku u sklopu 9. Foruma strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Inicijativu (JJI)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 15. maja 2024. godine na ministarskom sastanku u sklopu 9. Foruma strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko - jonsku inicijativu (JJI) u Šibeniku. Domaćini Foruma bili su ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Šime Erlić.

Zamjenik ministra Brkić u svom obraćanju upozorio je na činjenicu da svijet prolazi kroz još teže i manje predvidljivo razdoblje od onoga s kojim smo se suočili na kraju bosanskohercegovačkog predsjedavanja EUSAIR-om i JJI-om u maju prošle godine. Ponovio je da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica te da snažno osuđujemo agresiju Rusije kao i kršenje međunarodnog prava. Ocijenio je da migracijski pritisci te problem odljeva mozgova, posebno na Balkanu, pokazuju da se još mnogo toga mora učiniti za jačanje naše otpornosti i spremnosti za brz i adekvatan odgovor. „Snažna regionalna saradnja na svim nivoima u našoj Jadransko-jonskoj regiji trebala bi biti odgovor na nova neželjena kretanja i nepredviđene događaje“, naglasio je zamjenik Brkić i dodao da je proces revizije EUSAIR-a, koji je otpočeo za vrijeme predsjedavanja Bosne i Hercegovine, dobio zamah i već polučio rezultate. Istaknuo je da je od početka procesa revizije, Bosna i Hercegovina dala veliku podršku zajedno s Republikom Hrvatskom, posebno za uspostavu novog socijalnog stupa (TSG5), naglašavajući važnost poboljšanja socijalne zaštite u makroregionalnoj strategiji u skladu s politikama EU.

U kontekstu bolje regionalne saradnje, naglasio je značaj privredne povezanosti kao i uključivanja mladih u Strategiju kao i uspostave Vijeća mladih. Kada je riječ o evropskim integracijama, osvrnuo se na odluku koju je Evropsko vijeće donijelo 21. marta 2024. godine o otvaranju pristupnih pregovora s BiH te poručio da EUSAIR trebao zacrtati način kako dalje doprinijeti bržoj EU integraciji zemalja Zapadnog Balkana. Ocijenio je izuzetno važnim dodatnu financijsku podršku EU privredama zemalja regije te upozorio kako treba uložiti više napora i pomoći kako bismo ispunili potrebne kriterije.

Na kraju svog obraćanja zamjenik Brkić je čestitao Republici  Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju EUSAIR-om i JJI-om, a Republici Grčkoj poželio puno uspjeha u predstojećem predsjedavanju.